Zrušenie póla na snehu považujú organizátori za blamáž pre Slovensko

26.01.2011 Poprad

Štrbské Pleso 25. januára (TASR) – Pripravovaný 2. ročník turnaja v póle na snehu, ktorý sa mal prvý februárový víkend (4. – 6. februára) konať na zamrznutej hladine Štrbského plesa, sa napokon neuskutoční.
„Bohužiaľ, stali sme sa obeťou boja ochranárov so štátom, v ktorom nejde o pólo ako šport, “ konštatoval riaditeľ 1. Polo Klubu Bratislava Peter Godányi, ktorý je hlavným organizátorom podujatia.
Ako uviedol, Lesoochranárske zoskupenie VLK chce vznesenými námietkami, ktoré nijako vecne nesúvisia s plánovaným podujatím a ktoré okrem iného mohlo uplatniť skôr ako teraz na poslednú chvíľu, dosiahnuť vyriešenie dlhodobého problému s chýbajúcou zonáciou vo Vysokých Tatrách.
„Podľa predstaviteľov samotného združenia, ktoré bezdôvodnou obštrukciou znemožnilo včasné vydanie právoplatného povolenia na uskutočnenie turnaja, nie sú žiadnou prekážkou kone na Štrbskom plese, “ zdôraznil Godányi.
Za hlavný problém považuje absenciu jednoznačných pravidiel. V minulom roku sa turnaj usporiadať dal, teraz to nie je možné, pričom zápisy z kontrol preukazujú, že pri organizácii turnaja nedošlo minulý rok k žiadnemu prekročeniu zákona či žiadnemu porušeniu podmienok, za ktorých bolo povolenie vydané.
„Stav legislatívy v tejto oblasti, proces vydávania výnimiek a obštrukcií je veľmi neprehľadný. V tomto je náš názor zhodný s ochranármi, “ doplnil Godányi. Podľa neho treba konečne stanoviť jasné pravidlá, vďaka ktorým by sa predišlo situácii, ako je táto. „Potom by sme s ochranármi dokázali v Tatrách spolu existovať. Zhodli sme sa totiž na tom, že je tu dosť miesta aj pre kone aj pre vlka, “ dodal Godányi.
Postup ochranárov spôsobil organizátorom turnaja obrovské škody, pretože bolo veľmi náročné pre turnaj získať pridelenie štatútu Svetového pohára. „Jeho zrušením sme dostali označenie neserióznych partnerov a vážne nám hrozí odobratie ťažko získaného štatútu, čo považujeme za veľkú medzinárodnú blamáž pre Slovensko, “ objasnil. Podľa neho nie je zanedbateľná ani finančná strata, keďže časť nákladov na organizáciu turnaja už musela byť uhradená. Okrem samotných organizátorov však zaznamenajú škody aj hotelieri, prevádzkovatelia reštaurácií či poskytovatelia služieb nielen na Štrbskom Plese. Minulý rok si prišlo totiž pólo na snehu pozrieť viac ako 15.000 divákov.
„Organizáciou prvého ročníka sme chceli založiť tradíciu. A aj keď nás tento neúspech obral o množstvo energie, na víziu tradície póla na snehu vo Vysokých Tatrách sme nazanevreli. Už teraz začneme proces získavania všetkých potrebných povolení, ako aj samotnú prípravu 2. ročníka turnaja v póle na snehu v roku 2012, “ uzavrel Godányi.
To, že sa pólo na snehu s najväčšou pravdepodobnosťou konať nebude, dnes pre TASR potvrdil prednosta Krajského úradu životného prostredia (KÚ ŽP) v Prešove Juraj Hurný. Podľa neho ide o veľmi zložitý proces, právoplatné rozhodnutie ešte nebolo vydané, avšak je takmer isté, že KÚ ŽP nestihne vydať súhlasné stanovisko s organizovaním tejto akcie.
„My v rámci celého procesu sme povinní vyzvať niektoré neziskové organizácie, či chcú byť zúčastnenou osobou na rozhodovacom konaní. Prihlásil sa VLK, že chce byť účastníkom konania, my sme mu tento štatút nepridelili, ale on má 15 dní na to, aby sa voči tomu odvolal, “ vysvetlil Hurný. Rozhodnutie teda nadobudne právoplatnosť až po 15 dňoch, resp. vtedy, keď túto skutočnosť združenie akceptuje, alebo sa voči nemu odvolá. „Z toho všetkého vyplýva, že pravdepodobne my nestihneme do toho budúceho týždňa výnimku udeliť, “ doplnil Hurný.
 

Vyberte región